Muziek

Zonnewende Concert III 2017

zo 1 oktober '17

Zonnewende Concert III 2017

 

Aanvang 14.15 uur

Pianoconcert door Carter Muller


Programma Zonnewende 1 oktober 2017 

 

Johann Sebastian Bach          uit Das wohltemperierte Klavier II BWV 873 IV, Prelude en Fuga in cis

1685-1750

Ludwig van Beethoven           uit Sonate nr. 23 op. 57, 'Appassionata' deel I, Allegro assai in f

1770-1827

Serge Rachmaninov                uit Moments musicaux, op. 16 V,  Adagio sostenuto in Des

1873 - 1943                               uit Preludes op. 32 VIII,  Vivo in a

Frederique Chopin                  Ballade III op. 47 in As  

1810-1849

                                               PAUZE

 

Alexander Scriabin                 uit Mazurkas op. 25 nr.V. Agitato in cis

1872-1915

Franz Liszt                              uit Konzertetuden S. 145: I.'Waldesrauschen' in Des                             

1811 – 1886                              uit Grandes études de Paganini, S. 141: III. Campanella in gis
                                                  uit Années de Pèlerinage: S. 161, Venezia e Napoli: III. Tarantella in g

 

Carter is een jonge Nederlands-Amerikaanse klassieke pianist en aspirant-dirigent. Hij werd geboren in Amsterdam op 30 mei 2001. Toen hij zeven was verhuisde zijn familie naar Seattle, waar hij zijn eerste pianolessen kreeg van zijn grootmoeder. Het was liefde op het eerste gezicht met de piano. Na een paar weken riep hij: ‘Ik ben een pianist, het zit in mijn bloed!’ Sindsdien is muziek het belangrijkste aspect van zijn leven.

Optredens: Naast regelmatige optredens op het grote podium, heeft Carter ook meerdere malen opgetreden op de nationale televisie en de radio. Hij was te zien in de NTR documentaire ‘Nieuwe Meesters’ en speelde live op de latenightshow Pauw en Witteman. Hij nam deel aan een kamermuziekproject met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, met wie hij diverse keren het eerste pianokwartet van Mozart heeft gespeeld. In november 2014 gaf Carter een solo-optreden tijdens het concert van Lang Lang in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en in april 2016 had hij zijn solo debuut met het Sinfonia Rotterdam. In februari 2017 organiseerde hij een concert in de Philharmonie in Haarlem als onderdeel van zijn eindexamen, waarin hij een door hem zelf samengesteld ensemble van jong talent dirigeerde en waardoor hij veel aandacht in de nationale pers kreeg.

Muzikale opleiding: Als negenjarige werd Carter leerling van de beroemde Dr. Peter Mack, hoogleraar pianospel bij Cornish College of the Arts in Seattle. Nadat hij in 2011 terug naar Nederland verhuisde werd hij leerling van Marjes Benoist aan de Sweelinck Academie, de Nationale Academie voor jong talent van het Conservatorium van Amsterdam. In mei 2016 ging hij studeren bij Nino Gvetadze. In 2015 is hij begonnen aan de Nederlandse Junior Dirigeer Academie met Taco Kooistra en in november 2015 werd hij toegelaten tot de Imola Piano Academy Eindhoven.

Masterclasses: Carter heeft masterclasses gekregen van Frank Heneghan, Charles Watt, Marlies van Gent, Willem Brons, David Kuyken, Mila Baslawskaja, Igor Roma, Boris Petrushansky, Riccardo Risaliti, Enrico Pace, Dina Joffe, Jin Ju en Natalia Trull.

Prijzen: In 2010 won Carter de tweede prijs op het Internationale Bach Festival in Seattle en de tweede prijs op het Russische Componisten Festival. In 2012 werd hij bekroond met de eerste prijs bij het Jonge Musicus van het Jaar concours van het Koninklijk Concertgebouw Open. In begin 2013 won hij de tweede prijs op het Prinses Christina Concours Junior. In 2013 en 2015 haalde hij het tot de halve finales van zijn leeftijdscategorie bij de Internationale Pianoconcours van het Young Pianists Festival in Amsterdam. In het voorjaar van 2015 behaalde hij een tweede plaats bij het Prinses Christina Concours West. In november won hij de titel Classic Young Master tijdens de "Meesterproef” in De Doelen. De prijs bestaat uit een twee jaar durend begeleidingstraject door de Classic Young Masters Foundation.

 

Plaats:              Conferentieoord Zonnewende, Tilburgseweg 54 te Moergestel

Aanvang:         14.15 uur

Entrée:             € 15,- (incl. consumptie) (kinderen t/m 14 jaar gratis)

 

Kaarten:           te bestellen/reserveren  e-mail: muziek@soka.nl of Helga Ohmes tel: 06 34146680

 

De concerten op Zonnewende worden georganiseerd door de Stichting SOKA (Sociaal-culturele en Kunst Activiteiten) in samenwerking met de Stichting CLASSIC YOUNG MASTERS (CYM) Rotterdam.

 

De Stichting SOKA is in 1983 opgericht met het doel jongeren en volwassenen de gelegenheid te bieden zich op maatschappelijk en cultureel gebied te ontplooien. Alle activiteiten worden zonder winstoogmerk georganiseerd. 

Voor de continuering van deze concerten is uw gift op rekeningnummer NL86INGB0005157514 van harte welkom!